LINKS
Er is een kleine maar actieve scene van mensen die GPS op een speelse manier onderzoeken. Zo is b.v. het GPS-tekenen populair. Het meenemen van een GPS-ontvanger en via een kaart (of via een klein schermpje) je route zo maken dat een tekening ontstaat. De data kan vervolgens worden binnengehaald op de computer om verder te bewerken.
GPS drawing
Overlay Drawing

Een ander populair tijdverdrijf met behulp van GPS is Geocaching. Dit is een soort modern schatzoeken waarbij de vinder van een 'schat' ook weer iets op de opgespoorde locatie teruglegt voor de volgende vinder. Omdat er ook nieuwe locaties bij kunnen komen is het spel daardoor eigenlijk nooit afgelopen. Er is ook een Nederlandse variant.
Geocaching
Nederlandse Cache Hunt
Geocaching Maps

Er is ook een aantal kunstenaars dat de GPS-techniek heeft gebruikt voor het maken van werk. Daarbij gaat het jammer genoeg vaak vooral om het volgen van de betrokken kunstenaar zelf. Met Amsterdam RealTime hopen we een brug te slaan tussen de culturele kwaliteit van het kunstwerk en het participatieve van de drawing- en caching-projecten.
Vopos (2002)
Andrea di Castro (1997)
You are here: museu (1995)

Ook een soort tracen maar dan anders: coming soon....in de VS kun je binnenkort horloges kopen met ingebouwde GPS-functie. Die zijn ook meteen voorzien van een pager (wij noemen het pieper of buzzer, in Europa nooit zo aangeslagen buiten de werksfeer) en een 911-alarmknop. Ze worden gemarket op ouders die hun kinderen zo nooit meer uit het oog kunnen verliezen.
Wherify GPS-watch

Met Amsterdam RealTime volgen we als het ware de sporen die mensen trekken. In een wetenschappelijke context werd vorig jaar rond Scandinavië en de UK een groep ganzen gevolgd. De dieren zijn uitgerust met satellietzendertjes waarna nooit eerder vastgelegde trekbewegingen als sporen op een kaart konden worden vastgelegd.
Satellite-tagged brent geese
Voorbeelden van sporen

Het gebruik van GPS strekt zich ook uit tot recreatieve doeleinden, zoals het lopen van wandelroutes door de gebieden van Staatsbosbeheer. Een proef met dergelijke routes is volgens de aanbieder een groot succes.
Struinen met satellieten

Degree Confluence is een project dat probeert alle breedte- en lengtegraad-kruisingen van de wereld in beeld te brengen.
Degree Confluence