PROJECT
Voor de tentoonstelling Kaarten van Amsterdam 1866-2000 in het Gemeentearchief Amsterdam realiseert Waag Society met Esther Polak en Jeroen Kee het project Amsterdam RealTime.

Iedere Amsterdammer heeft een onzichtbare kaart van de stad in zijn hoofd. De manier waarop hij zich door de stad beweegt en de keuzes die hij hierbij maakt worden bepaald door deze mental map. Amsterdam RealTime wil een poging wagen tot het zichtbaar maken van deze mental maps via het verplaatsingsgedrag van de gebruikers van de stad.

Gedurende twee maanden (3 oktober t/m 1 december 2002) zijn alle Amsterdammers uitgenodigd om zich uit te laten rusten met een tracer-unit. Dit is een door Waag Society ontwikkeld draagbaar apparaat, uitgerust met GPS: Global Positioning System. Op basis van satelietgegevens berekent de tracer zijn geografische positie. De gegevens van deze tracers worden in real time doorgezonden naar een centraal punt. Door deze gegevens weer te visualiseren verschijnen er sporen, lijnen, in een zwart vlak. Uit deze lijnen ontstaat als vanzelf een (gedeeltelijke) kaart van Amsterdam. Deze kaart registreert geen straten of huizenblokken, maar is opgebouwd uit louter bewegingen van personen.

Wanneer de verschillende typen gebruikers hun lijnen trekken, wordt het voor de toeschouwer inzichtelijk hoe individueel de kaart van Amsterdam kan zijn. Een fietser houdt er geheel andere favoriete routes op na dan een automobilist. Het type vervoer middel, plaats van huis, werk of ander bezigheden én de mental map van de persoon zelf bepalen het spoor dat hij trekt. Op deze manier ontstaat een steeds veranderende, uiterst recente, en zeer subjectieve kaart van Amsterdam. Beweegt u zich binnen de ring A10, dan kunt u zich hier aanmelden als proefpersoon tijdens de test- en ontwikkelfase of als deelnemer tijdens de tentoonstelling. Deelnemers ontvangen een afdruk van hun persoonlijke routes door de stad, hun dagboek in sporen.